Tort cu afine și cremă de vanilie

Pentru că pe 22 iunie a fost ziua lui Eric, am combinat două dintre rețetele mele preferate pentru tortul lui: aluatul de brioșe cu afine și lămâie și crema de vanilie.

A ieșit o delicioșenie și vă las și vouă mai jos rețeta. ❤

Ingrediente blat:

4 ouă

200g zahăr

300g smântână 30% grăsime

100g ulei de măsline

2 lingurițe vanilie

1/2 linguriță sare

360g făină

1 plic praf de copt

coaja și zeama de la o lămâie

400g afine

Metodă de lucru:

Preîncălziți cuptorul la 180ºC și pregătiți două forme de tort de 18cm cu foaie de copt.

Mixați ouăle cu zahărul până când își dublează volumul. Adăugați apoi smântâna, uleiul, esența de vanilie, zeama de lămâie, coaja de lămâie și sarea și amestecați. Cerneți făina și praful de copt peste compoziție și omogenizați. Adăugați afinele.

Turnați compoziția în tăvi și lăsați la copt pentru 30-40 de minute.

Scoateți din cuptor când blaturile devin brune-aurii deasupra și lăsați la răcit.

Ingrediente cremă de vanilie:

750ml lapte

8 gălbenușuri

2 lingurițe esență de vanilie

180g zahăr

60g făină

60g amidon alimentar

400g unt

Ganache ciocolată pentru decor:

70g smântână pentru frișcă

70g ciocolată cu min. 50% cacao

Metodă de lucru cremă:

Se pune pe foc laptele și se lasă până aproape de fierbere.

Între timp, bateți gălbenușurile cu zahărul, până când compoziția se deschide la culoare și adăugați făina și amidonul. Amestecați până la omogenizare.

Jumătate din laptele cald se pune peste compoziția de la pasul anterior și se amestecă bine, apoi tot conținutul se pune în oala cu laptele rămas și se pune pe foc pâna când încep să se formeze bule la suprafață. Amestecați continuu ca să nu se formeze cocoloașe. După ce luați compoziția de pe foc, o întindeți pe o tavă, puneți folie alimentară peste și o lăsați să se răcească.

După ce s-a răcit, mixați crema un pic, apoi amestecați-o cu untul la temperatura camerei, pe care îl adăugați treptat.

Se taie blaturile în două, pe orizontală și se montează tortul în inelul de la forma de copt: puneți puțină cremă pe suport, ca să fixați tortul, apoi puneți o foaie de blat, cremă, o foaie de blat, cremă, o foaie de blat, cremă și ultima foaie de blat.

Se lasă la frigider cel puțin 1h, înainte de a fi decorat.

Pregătiți ganache-ul de ciocolată. Se pune într-un ibric, la foc mic, smântâna pentru frișcă și se aduce la punctul de fierbere, apoi se toarnă peste ciocolata tăiată bucăți mici, se lasă 2-3 minute și se amestecă până obțineți o compoziție omogenă.

Se scoate tortul de la frigider și se toarnă, în centru, ganache-ul. Cantitatea de ganache nu trebuie să acopere toată suprafața tortului, dacă vreți să creați efectul acela de picături de ciocolată pe marginea tortului.

Vă puteți inspira din acest filmuleț (minutul 08:30).

Puteți decora cu dulciurile și/ sau fructele preferate.

La noi e mare pasiune pentru bakugani, așa că i-am folosit ca decor. 😁

Spor la-ndulcit!

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *