Tort de Crăciun Rudolph cu coajă de portocală și cremă de ciocolată belgiană

Salut, dragilor!

Am ajuns la sfârșitul campaniei Lurpak, se pare. Sincer, nu știu când a trecut timpul, pentru că am fost foarte ocupată în această perioadă, dar am păstrat cea mai drăguță rețetă ca un fel de bonus, pentru că masa de crăciun merită un desert vedetă și #craciunulmeritalurpak. :p

Vi-l prezint pe Rudolph, un tort mic și simpatic, de nici nu-ți vine să tai din el. Rețeta este pentru un tort cu diametrul de 12cm, dar să fiți sigur că este suficient, mai ales după toate bunătățurile mâncate până atunci. Dar dacă totuși vreți să faceți un tort mai mare, puteți să dublați cantitățile. Uneori chiar mă gândesc că nu e corect față de deserturi că sunt servite la sfârșitul mesei. Chiar cred că trebuie să le acordăm mai multă atenție. :))

M-am gândit că nimic nu poate să te ducă cu gândul la crăciun mai bine decât un tort cu coajă de portocală și ciocolată, iar pentru crema de ciocolată delicioasă, secretul stă în adăugarea de cremă belgiană tartinabilă de la Leonidas. De când am încercat varianta asta de a face crema, am rămas fidelă. 😀

Sunt foarte bucuroasă că am participat la aceasta campanie și chiar am învățat să apreciez gustul untului, pentru că, trebuie să recunosc că, înainte nu dădeam atât de mare importanță. Mulțumesc echipei Lurpak pentru invitație și îmi doresc să mai putem colabora pe viitor.

Fără să vă mai rețin atenția cu alte discursuri de Oscar, o să vă las mai jos toate detaliile necesare ca să faceți și voi un tort drăguț de sărbători. Eu deja știu că mai incerc și varianta albă a renului. :))

Șiiiiiiiii, dacă nu mai reușesc să postez nimic până de crăciun, vă doresc sărbători liniștite și pline de iubire, dragilor!

Spor la-ndulcit! 

#jurnaldulce #craciunulmeritalurpak


Ingrediente:

Blat

100g unt Lurpak nesărat la temperatura camerei

100g zahăr pudră

1 ou

2,5g esență de vanilie

100g făină

1/2 linguriță praf de copt

100g smântână

coaja de la o portocală

Cremă

375ml lapte

4 gălbenușuri

1 linguriță esență de vanilie

90g zahăr

30g făină

30g amidon alimentar

200g unt

2 linguri cacao

100g cremă de ciocolată tartinabilă belgiană neagră (eu am folosit crema aceasta de la Leonidas)

Coarnele de ren: 50g ciocolată cu min.50% cacao, pensulă

Nas: un pic de pastă de zahăr, colorant roșu, pensulă

Mod de lucru:

Blatul: Mixați bine untul cu zahărul, apoi încorporați oul, smântâna, coaja de portocală și esența de vanilie. Separat amestecați făina și praful de copt, apoi încorporți-le în compoziția umedă și mixați pâna la omogenizare.

Transferați în mod egal aluatul, în două forme de tort de 12cm și coaceți la 160°C, 30-40 de minute.

După ce sunt gata, le lasați să se răcească 10 minute, apoi le transferați pe un blat de lemn pentru a se răci complet.

Crema: se pune pe foc laptele și se lasă până aproape de fierbere.

Între timp, bateți gălbenușurile cu zahărul, până când compoziția se deschide la culoare și adăugați făina și amidonul. Amestecați până la omogenizare.

Jumătate din laptele cald se pune peste compoziția de la pasul anterior și se amestecă bine, apoi tot conținutul se pune în oala cu laptele rămas și se pune pe foc pâna când încep să iasă bule. Amestecați continuu ca să nu se formeze cocoloașe. După ce luați compoziția de pe foc, o întindeți pe o tavă, o acoperiți cu folie alimentară și o lăsați să se răcească. Dacă vă grăbiți, o puteți băga la congelator.

După ce s-a răcit crema, amestecați-o cu untul la temperatura camerei, cacaua și crema tartinabilă.

Coarnele: Topiți ciocolata, desenați pe hârtie de copt un contur de coarne de ren, iar apoi, cu o pensulă, încercați să pictați cu ciocolată, în interiorul conturului, trasând linii nu foarte groase. Băgați la frigider și reluați procedura până când coarnele devin suficient de groase. A doua oară când adăugați stratul de ciocolată, puneți și două bețe, pe care să le acoperiți, ca să puteți înfige coarnele în tort, la sfârșit. Este foarte distractivă partea asta. 😀

Nasul îl faceți formând cu mâinile o biluță nu foarte mare, pe care o pictați folosind colorantul roșu și pensula.

Montare: Tăiați blaturile în două, pe orizontală. Puneți primul blat pe un suport de tort, adăugați crema de ciocolată și repetați procedura până când ați folosit toate blaturile. Îmbrăcați tortul într-un strat subțire de cremă de ciocolată și băgați-l 15 minute la congelator, ca să se întărească.

Folosind o spatulă de cofetărie sau un cuțit cu lama dreaptă, adăugați cremă de ciocolată până când reușiți să îmbrăcați tot tortul cu ea. Nu trebuie să fie foarte finisat, să știți, că doar renii au și ei blăniță. 😀

Înfigeți coarnele și nasul, iar cu restul de cremă faceți moațele folosind un poș cu dui sau puteți orna pur și simplu cu perle de zahăr.

Într-o punga mică, puneți un pic de cremă și tăiați un colț mic, cât sa reușiți să trasați ochii.

Eu am avut și pudră roz-aurie cu care am pudrat ochii și coarnele.

Lăsați la frigider și serviți cu mare drag alături de cei dragi!

Poftă bună! 🙂

 

 

 

 

 

 

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *