Cozonac cu nuci și cacao

Nu există crăciun fără cozonac. Știu, vă gândiți că nu e tocmai ușor de făcut și că nu o să vă iasă, dar probabil că ați auzit/ văzut rețeta Jamilei de cozonac fără frământare. Am zis că trebuie neapărat încercată și m-am pus pe treabă împreună cu fina mea, pentru că deja s-a creat o tradiție din a face cozonacii de crăciun. 🙂

Nu știam exact la ce rezultat să mă aștept, pentru că mi se părea foarte ciudată rețeta, dar după ce am testat-o, pot să vă zic că este nemaipomenită și cu un rezultat neașteptat de aromat și pufos.

Singura mențiune pe care o am este că umplutura nu prea stă în felia de cozonac, dar în orice caz, cred că e cel mai bun cozonac pe care l-am făcut până acum.

De fapt, sunt doi mini cozonaci, pentru că unul a ajuns și la fina mea. Și pentru că tavile erau mult prea mari, arată ca niște pâinici, dar sunt niște pâinici tare bune. 🙂

Așa că, pentru gospodinele care încă nu s-au apucat de cozonaci și vor să facă ceva pe ultima sută de metri, eu zic să încercați rețeta asta. Sunt sigură că o sa vă placă rezultatul final.

Filmulețul îl găsiți aici, iar restul detaliilor mai jos. Spor la-ndulcit!


Ingrediente:

Aluat

500g făină

300ml lapte

100g zahăr

100g unt topit

7g drojdie uscată

3 gălbenușuri

coaja de la o lămâie

1 linguriță esență de vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie

1 vârf cuțit sare

Umplutură

200g nucă măcinată

20g cacao

80g zahăr pudră

100g rahat (opțional)

Mod de lucru:

Se pune drojdia peste laptele călduț cu două linguri de zahăr și se amestecă până se dizolvă drojdia, iar apoi se adaugă esența de vanilie. Se lasă deoparte 5 minute.

Se răstoarnă maiaua într-un bol mai mare și se pun toate celelalte ingrediente peste.

Se amestecă până la omogenizare, se acoperă aluatul cu folie alimentară și se lasă minimum 12 ore la rece.

Într-un alt bol se amestecă toate ingredientele pentru umplutură până la omogenizare.

Se scoate aluatul pe masa de lucru presarată cu puțină făină, se desparte în două bucăți egale și se întinde, pe rând, fiecare bucată, în formă de dreptunghi.

Se pune umplutura peste, lăsând 1cm până la marginea aluatului.

Se unge cu ou una din margini, se rulează și se inchide la capete.

Cele doua bucăți se împletesc și se pun in tava de cozonac tapetată cu foaie de copt. Se lasă la dospit o oră.

Se unge cozonacul cu ou și se presară zahăr peste.

Se lasă la copt la 160°C aproximativ 50 de minute.

Poftă bună!

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *