Tort de ciocolată cu căpșune și cremă de lapte

Acum, că piticul meu a adormit și am găsit un moment de liniște, mi-am făcut o cafea, am luat laptopul în brațe și m-am pus pe scris.

M-am gândit că trebuie să postez repede, repede rețeta acestui tort minunat ca să îl puteți încerca și voi. Este ușor de făcut, delicios și arată extrem de bine.

Inspirația a venit de la o englezoaică tânără și super talentată. Puteți intra pe site-ul ei, Georgia’s Cakes, ca să găsiți mai multe rețete și să vă inspirați și voi.

Pentru că am avut o mică problemă cu blatul de îmi venea să-l arunc la coș și să nu mai fac nimic, am realizat că, totuși, se găsesc soluții, pentru aproape orice. Această soluție poate fi aplicată și în cazul în care nu aveți o formă detașabilă de tort.

Ca să începeți să “montați” tortul, trebuie să vă folosiți de cercul de la forma detașabilă în care l-ați copt. Zis și făcut! Dar ce să vezi? Blatul meu s-a strâns și cercul era mai mare. Nu pot să vă spun cât de dezamăgită am fost și ce rău îmi părea și ce să fac și aoleu. 😀

După ce m-am liniștit, m-am găndit eu că o oală în care să pun folie alimentară, suficientă cât să pot să trag de marginile ei ca să scot tortul dupa ce a stat la frigider, ar fi o variantă minunată.

Evident, oală pe măsura blatului nu aveam, așa că, l-am decupat cu un cuțit, folosindu-mă de oala în care urma să îl montez și chiar a mers. Am fost foarte mândră de rezultat și m-am bucurat mult că mi-a ieșit minunăția asta de tort.

Îl puteți face pentru zilele de naștere sau orice altă ocazie în care vreți ceva bun, făcut în casă. Vă las toate detaliile mai jos. Spor la-ndulcit!


Ingrediente:

Blat

3 ouă mari

2 gălbenușuri

115g zahăr

95g făină

18g unt

20g cacao

1 linguriță praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

Cremă

375ml lapte

4 gălbenușuri

1 linguriță esență de vanilie

90g zahăr

30g făină

30g amidon alimentar

225g unt

Decor

300g căpșune

zahăr pudră

Mod de lucru:

Blatul: se mixează ouăle și gălbenușurile cu zahărul, până la omogenizarea compoziției.

Adăugați treptat în compoziție făina, praful de copt, bicarbonatul și cacaua cernută și mixați în continuare, iar la final încorporați și untul.

Puneți aluatul într-o formă detașabilă de tort (max 20cm), tapetată cu foaie de copt și lăsați la cuptor 30-40 de minute, la 180°C. După ce s-a copt, lăsați-l să se răcească.

Crema: se pune pe foc laptele și se lasă până aproape de fierbere.

Între timp, bateți gălbenușurile cu zahărul, până când compoziția se deschide la culoare și adăugați făina și amidonul. Amestecați până la omogenizare.

Jumătate din laptele cald se pune peste compoziția de la pasul anterior și se amestecă bine, apoi tot conținutul se pune în oala cu laptele rămas și se pune pe foc pâna când încep să iasă bule. Amestecați continuu ca să nu se formeze cocoloașe. După ce luați compoziția de pe foc, o întindeți pe o tavă și o lăsați să se răcească.

Puteți face și un sirop din 200ml de apă și două linguri de zahăr în care puteți pune și esență de vanilie sau orice altă aromă.

După ce s-a răcit crema de lapte, amestecați-o  cu untul la temperatura camerei.

Căpșunele tăiați-le pe din două și încercați să le tăiați codițele astfel încât să aibă toate jumătățile aceeași mărime (e cam greu să le nimeriți pe toate la fel, dar e frumos oricum rezultatul final).

Decupați cu un cuțit partea superioară a tortului ca să îndreptați blatul, apoi tăiați-l în două.

Puneți jumătatea de sus a blatului ca bază, pe un suport și solosiți-vă de cercul de la formă pentru montat.

Însiropați blatul, adăugați jumătațile de capșune pe margine cu miezul lipit de cerc, umpleți golurile dintre ele cu cremă și apoi neteziți-o cu o spatulă.

Puneți un strat de cremă, apoi bucățele de capșune și restul cremei. Neteziți și așezați a doua jumătate de blat, cu partea însiropată în jos.

Pudrați cu zahăr și puneți câteva capșune întregi deasupra de decor.

Poftă bună!

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *