Cozonaci pufoși cu nucă și mac

Astăzi am făcut cozonaci și am fost foarte mulțumită de cum au ieșit, așa că vă las și vouă rețeta mai jos. ❤

Sper să petreceți frumos aceste sărbători, în ciuda situației neplăcute.

Vă trimit numai gânduri bune!

Paște minunat să aveți!


Ingrediente:

1 kg făină

3 lgț de sare

50 g drojdie proaspătă/ 14g drojdie uscată

250g zahăr

450g lapte

8 gălbenușuri

2 plicuri zahăr vanilat bourbon

Coaja de la 2 lămâi și/ sau portocale

250g unt moale

Mod de lucru:

Se dizolvă drojdia în laptele călduț și 20g zahăr. Amestecați bine și lăsați deoparte pentru 10 minute.

Între timp, puneți într-un bol făina și sarea și faceți o adâncitură în mijloc. Puneți gălbenușurile și restul ingredientelor, mai puțin untul.

După cele 10 minute, puteți pune și amestecul cu drojdia.

Frământați 10 minute, apoi adăugați treptat untul tăiat cubulețe și frământați încă 10-15 minute.

Aluatul va mai fi un pic lipicios, dar rezistați tentației de a adăuga făină, tocmai pentru textura super pufoasă și aerată.

Transferați aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți-l și lăsați-l să crească aprox. 1 oră jumate.

Împărțiți aluatul în 2 părți egale, acoperiți și mai lăsați să crească 30 de minute.

Umplutura 1: 200g nucă măcinată, 2 albușuri, 100g zahăr, 25g cacao, 1 lingură Nutella, amestecate până când obțineți o pastă omogenă.

Umplutura 2: 200g mac (măcinat, dacă aveți râșniță), 100g zahăr, 150g lapte, 1 lingură de unt, fierte până când obțineți o pastă groasă și s-a absorbit laptele.

Pregătiți două forme de cozonac, unse cu unt și pudrate cu făină.

Preîncălziți cuptorul la 180⁰C, căldură sus-jos, fără ventilație.

Cozonac 1: ungeți blatul cu puțin ulei, întindeți bila de aluat într-un dreptunghi subțire, acoperiți cu pasta de nucă și ciocolată, lăsând 0,5cm liberi de margini și rulați într-un sul. Acoperiți în folie alimentară și lăsați la frigider 30 de minute. Tăiați în două, pe lungime, așezați cu tăietura în sus și împletiți. Așezați în tava de cozonac și mai lăsați 30 de minute la crescut, apoi ungeți cu ou și coaceți pentru 50-60 de minute.

Cozonac 2: ungeți blatul cu puțin ulei, împărțiți în două și întindeți două dreptunghiuri subțiri, apoi acoperiți cu mac, lăsând liberi 0,5cm către margini. Rulați și împletiți sulurile, apoi așezați în tavă. Lăsați 30 de minute la crescut, apoi ungeți cu ou și coaceți pentru 50-60 de minute.

Lăsați cozonacii 10-15 minute, să se odihnească, apoi scoateți-i din formă și lăsați-i să se răcească complet.

Poftă bună! ❤

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *