Prăjitură cu mousse de ciocolată

Hey, dragilor!

Astăzi vreau să vă vorbesc despre o prăjitură super delicioasă, pe care am incercat-o acum câteva zile. Am găsit rețeta de tort cu 3 tipuri de mousse de ciocolată în cartea cu rețete a Jamilei, dar fiind prima experiență, am zis să mă rezum la 1/5 din ingrediente, ca să văd ce iese.

Am fost foarte încântată. Rezultatul mi-a dat impresia de prăjitură luată de la cofetărie. Nu este deloc complicat și deși aș fi crezut că atâta ciocolată este prea multă, combinația chiar este ușoară și super delicioasă.

Nu am nimerit eu straturile de mousse egale, recunosc, dar n-a avut nicio importanță, pentru că a dispărut destul de repede prăjitura. :))

Am încercat cu ocazia asta să fac și glazura oglindă, care este la modă acum și pot să zic că nu e așa de greu de realizat, dar despre ea vorbim în altă postare, pentru că, momentan, trebuie să mă specializez și să mai pun la punct una, alta. 😀

Pentru decor nu trebuie să faceți nimic special, pentru că prăjitura arată foarte bine și fără, dar dacă vreți neapărat ceva anume, puteți pune câteva fructe deasupra (căpșune glazurate cu ciocolată, zmeură, coacăze, etc.).

Vă las mai jos rețeta și modul de lucru. Spor la-ndulcit!


Ingrediente:

Blat

65g făină

120ml lapte bătut/ iaurt

60g zahăr

60g unt

20g cacao

1 ou

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1 vărf cuțit sare

Mousse

300g ciocolată amăruie/ cu lapte/ albă

250ml smântână pentru frișcă

50ml apă rece

40g unt

5g gelatină

Mod de lucru:

Blatul de ciocolată se face astfel: se combină zahărul cu untul la temperatura camerei și se mixează bine. Se încorporează apoi oul și laptele bătut sau iaurtul. Se cern restul ingredientelor, se adaugă în compoziție și se mixează până la obținere unei compoziții omogene.

Se pune aluatul într-o formă de tort de 23cm și se lasă la cuptor 30-40 minute, la 180°C sau până când e pătruns. Puteți face testul cu scobitoarea pentru a fi siguri. După ce s-a copt, se lasă la răcit.

Mousse-urile se fac toate 3 la fel. Se pune gelatina la hidratat în apă și se lasă să se umfle.

Ciocolata se topește la bain-marie împreună cu untul și apoi se adaugă gelatina. Se amestecă până când aceasta se dizolvă și se lasă la răcit până când ajunge la temperatura camerei.

Între timp, se bate frișca rece până când începe să se întărească, dar nu excesiv.

Aveți grijă să nu lăsați prea mult crema de ciocolată la răcit, pentru că va începe să se întărească gelatina și nu veți mai obține o spumă fină.

Se amestecă frișca bătută cu crema de ciocolată, iar mousse-ul rezultat se pune peste blat (blatul trebuie așezat într-o formă detașabilă ce are pereții tapetați cu foaie de copt) și se nivelează. Se lasă la congelator 20 de minute.

Se procedează la fel cu celelalte două mousse-uri, de ciocolată cu lapte și de ciocolată albă.

După ce tortul este gata, se lasă la frigider minimum 6 ore sau peste noapte.

Poftă bună!

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *