În perioada aceasta, când ne confruntăm cu toții cu situația asta nu prea plăcută, m-am gândit să strâng într-un loc, toate rețetele ușoare de pe blog, ce se realizează cu minimum de ingrediente și fără adaos de praf de copt, bicarbonat de sodiu sau drojdie.
Probabil că pe unele dintre ele le cunoașteți, dar m-am gândit că este mai ușor să intrați într-un singur loc pentru inspirație, decât să căutați pe Instagram, printre alte rețete.
Sper să vă fie de folos!
Spor la gătit și #staysafe!
1. Pandișpan (ouă, zahăr, făină)
Ingrediente:
1 ou
25g zahăr
25g făină
Metodă de lucru:
Mai sus sunt proporțiile pe care trebuie să le respectați. Eu am făcut pandișpanul din 3 ouă, 75g zahăr, 75g făină.
Preâncălzim cuptorul la 170°C.
Separăm albușurile de gălbenușuri și batem albușurile spumă. Adăugăm zahărul și mixăm până când obținem o bezea tare și lucioasă. Adăugăm gălbenușurile și încorporăm ușor cu un tel, apoi adăugăm făina cernută și încorporăm din nou, cu mișcări lente, ca să nu pierdem aerul din compoziție.
Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și adăugăm deasupra aproximativ 300g fructe, bucăți de ciocolată sau ce altceva ne mai trece prin cap.
Lăsăm la copt între 30 și 40 de minute, în funcție de cuptor.
Poftă bună!
2. Lipii rapide (iaurt, făină)
Ingrediente:
150g iaurt
150g făină
Mod de lucru:
Frământați bine, până când obțineți un aluat nelipicios (completați cu făină, dacă este nevoie, câte un pic). Între timp, puneți o tigaie la încins. Împărțiți aluatul în 5 bile egale, le întindeți cât de subțire puteți, ajutându-vă de făină și le puneți la făcut în tigaie. Cam 2 minute pe ambele părți. Sunt delicioase și potrivite pentru toată familia. ❤
3. Terci de ovăz cu banană
Ingrediente:
1 banană coaptă
1 ceașcă fulgi de ovăz întregi
scorțișoară – opțional
3 cești apă
Mod de lucru:
Ideea este super simplă, iar rezultatul minunat. Raportul este de 1 la 3, adică la o parte de fulgi de ovăz, adăugăm 3 părți de apă. Ca să fiu mai precisă, ceașca cu care măsori fulgii, o folosești și ca să măsori apa.
Pui fulgii de ovăz și apa la fiert, la foc mic spre mediu, într-o oală mică și amesteci constant, până când obții textura care îți place. Eu îl prefer mai tare, deci las un pic mai mult. La final se adaugă banana zdrobită și se amestecă. Eu mai pun și 2 pătrățele de ciocolată și iese genial.
4. Pancakes cu banane
Ingrediente:
1 banană coaptă zdrobită
2 ouă
2 linguri pline de făină
1/2 lgț praf de copt – opțional
extract de vanilie – opțional.
Mod de lucru:
Amestecă, cu ajutorul unei furculițe, toate ingredientele și pune o tigaie non aderentă la încins. Se pun două linguri de aluat și se lasă la foc mic, până când apar bule la suprafața clătitei. Se întoarce și se mai lasă ~ 1 min.
5. Piept de pasăre cu boia
Ingrediente:
1 piept de pasăre
1-2 linguri de boia afumată/ dulce/ iute
Sare după gust
1 lingură de ulei de măsline
Mod de lucru:
Se taie pieptul de pui în fâșii subțiri, se adaugă restul ingredientelor și se masează bine, ca să acoperi toate bucățile de pui.
Pune o tigaie la încins și frige pieptul de pui pe ambele părți.
Se face mai repede sau mai încet, în funcție de cât de subțiri sunt bucățile.
Poftă bună!
6. Sărățele
Ingrediente:
250g făină
110g unt rece
110g apă rece
100-150g brânză/ cheddar/ parmezan rase
Mod de lucru:
Frământați untul și făina, până când obțineți o compoziție nisipoasă, apoi adăugați apa și brânza și adunați aluatul într-o bilă.
Aluatul este moale și elastic la final și ar fi ideal să stea cel puțin 30 de minute în frigider (sau lăsat peste noapte), învelit în folie alimentară.
Acesta se întinde pe blatul înfăinat, cu ajutorul sucitorului și se taie bețigașe.
Se pun bețigașele pe tava cu foaie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180⁰C, până se rumenesc.
7. Orez cu lapte
Ingrediente:
1 cană de orez spălat bine
3 căni de lapte (+1 la final, dacă îl vreți moale)
Coaja de la 1/2 lămâie
1 plic zahăr vanilat bourbon
Mod de lucru:
Se pun toate ingredientele într-o oală cu fundul gros, la foc mic și se amestecă constant cam 20-30 de minute, până când orezul este fiert. Apoi, adăugați cana de lapte în plus, dacă vreți să fie mai moale.
Aveți grijă, pentru că poate da pe afară laptele, așa că fiți cu ochii pe el. 😁
Serviți cu multă scorțișoară, miere sau dulcețuri.
8. Budincă de tăieței
Ingrediente:
150g tăieței
300g iaurt/ smântână/ brânză de vaci/ ricotta
3 ouă
1 lg scorțișoară
1 plic zahăr vanilat bourbon
Opțional: 1 lingură semințe de chia, stafide, coajă de lămâie/ portocală.
Mod de lucru:
Am fiert tăiețeii conform instrucțiunilor, apoi i-am pus într-o tavă de cuptor, unsă cu unt.
Am amestecat restul ingredientelor și am turnat compoziția peste tăieței.
Am copt în cuptorul preîncălzit la 180⁰C, pentru 30-40 de minute.
9. Muffins cu Nutella
Ingrediente:
400g Nutella (1 borcan mare)
3 ouă
150g făină
1/2 linguriță praf de copt
Mod de lucru:
Se încinge cuptorul la 180°C.
Se amestecă Nutella cu ouăle și se mixează până la omogenizare.
Se amestecă făina cu praful de copt și se încorporează în compoziția de la pasul anterior.
Se umplu formele de brioșe cu aluat până la jumătate și se lasă la copt 15-20 de minute.
Se introduce o scobitoare în mijlocul brioșei. Dacă iese uscată, atunci brioșele sunt gata. Dacă este lipicioasă, atunci mai trebuie lăsate în cuptor 5, 10 minute.
Poftă bună!
10. Bruschette
Ingrediente:
4 felii de pâine prăjită
15 roșii cherry
1 cățel de usturoi
2 lgț ulei de măsline
Sare
Busuioc
Mod de lucru:
Se taie roșiile cubulețe se adaugă restul ingredientelor și se amestecă.
Se freacă feliile de pâine cu usturoiul și se așază roșiile deasupra.
Se mănâncă cu poftă!
11. Tocăniță de pui
Ingrediente:
1 piept de pui
1 conservă de roșii cuburi
1 ceapă
1 cățel de usturoi
3-4 linguri de ulei
Mod de lucru:
Se pune uleiul la încins, într-o oală și se călesc ceapa tăiată cuburi și usturoiul pisat, pentru 5 minute.
Am adăugat apoi pieptul de pui, tăiat cubulețe mici și l-am lăsat să se facă, cu capacul pus, 10 minute.
Am adăugat apoi conserva de roșii, sare și 1/2 ceașcă de apă și am lăsat să scadă, cam 30 de minute.
Merge de minune cu mămăligă și murături. 😁
12. Cremă de iaurt
Ingrediente:
350g iaurt
1/2 zeamă de lămâie
1 cățel de usturoi zdrobit
2 lgț mentă uscată
1 lingură ulei de măsline + extra pentru decorat
Mod de lucru:
Se pun toate ingredientele într-un mojar, mai puțin iaurtul și se amestecă bine de tot cu pistilul, până când obțineți o pastă, pe care o amestecați cu iaurtul.
Decorați cu ulei de măsline și mentă uscată și mâncați cu poftă.
13. French toast la cuptor
Ingrediente:
400g pâine/ chec/ brioșe/ covrigi/ biscuiți/ cozonac
3 ouă
300g lapte
Puțin unt/ ulei pentru uns tava
Opțional: esențe, coji de citrice
Mod de lucru:
Preîncălziți cuptorul la 200⁰C și ungeți o tavă de 30x20cm cu unt.
Rupeți în bucăți mici pâinea/ checul/ brioșele/ covrigii/ biscuiții/ cozonacul și puneți-le în tavă.
Amestecați ouăle cu laptele și alte esențe sau coji de citrice și turnați în tavă.
Adăugați și fructe sau ciocolată, dacă aveți.
Băgați la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, apoi savurați. 😊


